среда, 27 августа 2008 г.

Почему я не люблю Microsoft.

Чому я не люблю Microsoft.

Прийнято вважати, що Microsoft - це передова корпорація, що створює щось нове, унікальне і неповторне...
Багато хто думає, що Біл Гейтс - це геній...
Спробуємо розібратися, чи це так...


На початку своєї діяльності мале родинне підприємство Гейтсов Micro-Soft займалося продажами інтерпретатора Бейсика. Широку популярність контора здобула після того, як домовилася з гігантською корпорацією IBM про установку своєї операційної системи MS DOS на всі комп'ютери IBM РС.

Ось тут починається найцікавіше. Жоден MS DOS ще не існувало, Біл Гейтс не умів створювати операційні системи. За смішних для багатих Гейтсов 50 тисяч доларов була куплена система QDOS, перейменована в MS DOS 1.0 і запущена у виробництво. Ймовірно, програмісти, QDOS, що написали, дуже зраділи, що їм удалося непогано запрацювати.

Попередня назва QDOS - Quick and Dirty OS. Що переводиться приблизно як "швидка і брудна операційна система", а зовсім не "дискова". Ні про який "диск" мови не було - у той час дешеві комп'ютери типа ZX Spectrum зберігали свої програми на звичайному побутовому магнітофоні, оперативна пам'ять складала 16-64 кілобайти.
Зрозуміло, аби програма працювала, її потрібно було повністю завантажити з магнітної стрічки в оперативну пам'ять.

По суті, QDOS була надзвичайно примітивним однозадачним клоном широко відомої у той час ОС Unix. У них повністю збігалися багато команд...
Потім система поступово удосконалювалася і обростала новими функціями. ОС була змінена аж до заміни прямих слэшей на зворотних, через що у програмістів до цих пір бувають проблеми при перенесенні програм з однієї платформи на іншу.

Коли відбувалися ці події, мати Гейтса працювала в IBM. Було б наївно вважати, що величезна корпорація випадково погодилася попасти під вплив дрібної, нікому не відомої конторки просто так. У жінок багато важелів впливу на своїх шефів, у тому числі і не зовсім законних. Зрозуміло, пані Гейтс зробила все, аби "брудна" і примітивна ОС, куплена конторою її сина, стала стандартній ОС для всіх ПК від IBM. Було б дуже дивно, якби вона цього не зробила.

Отже, тепер контора Micro-Soft отримала стабільне джерело доходу і популярність серед користувачів і бізнесменів. Через декілька років з'явився перший Макінтош з новою ОС, в якій був реалізований графічний інтерфейс. В порівнянні з ДОС, МАКОС стала справжнім проривом. Навіть Біл Гейтс "закохався" в Макінтош.

Microsoft став створювати програми для Макінтоша. Паралельно і непомітно він став робити щось подібне до оболонки - графічного інтерфейсу для ДОС. Перша і друга версії цієї оболонки під назвою Windows були настільки невдалі, що Стів Джобс, ймовірно, не сприймав їх серйозно.
Він зрозумів свою помилку лише після виходу версії Windows 3.1 - оскільки оболонка продавалася мільйонними накладами і серйозно понизила продажі дорогих Макінтошів.

Як це прийнято в Америці, сторони декілька років судилися, але "поїзд вже пішов" - позиції Windows підкріплювалися колосальним зростанням випуску комп'ютерів, сильно допомогли їм пірати зі своїми піратськими CD (тоді доступного для всіх інтернету ще не було). На відміну від Windows, MACOS вкрасти було неможливо - вона працювала лише на залозі Макінтош.

Майкрософт дуже вчасно портировал свій офісний пакет для Макінтоша на Windows, і тепер уже поширення Windows було гарантоване - у той час був бум комп'ютеризації, всім були потрібні доступні офісні програми на дешевій платформі ПК. Персональні комп'ютери і деталі для них вже випускали тисячі фірм в Азії, ціни на ПК впали ще нижче. Красивий, але дорогий Макінтош втратив бОльшую частину ринку. Від загибелі його врятували лише американські школи - там до цих пір Макінтоші використовують для вчення.

Як видимий, Microsoft не зробила нічого геніального. Всі їх програми були копіями чужих програм. Причому, копії далеко не завжди були кращі за оригінала - вони, як правило, сильно глючили. У користувачів Макінтоша проблем було незрівняне менше.

Ті, кому довелося попрацювати на комп'ютерах з Windows 95/98, пам'ятають, наскільки часто "падали" ці ОС. При активній роботі в інтернеті, комп'ютер доводилося перезавантажувати раз на годину - тому, що Internet Explorer регулярно "вішав" систему.
Але і без інтернету система непогано глючила.

Строго кажучи, провалів біля Microsoft було значно більше, чим успіхів...
Проте, люди так звиклися до Windows, що вже не могли від нього відмовитися. Тим паче, що інших серйозних ОС практично і не було. Коли Лінукс "довели до розуму", всі вже користувалися Windows 2000/XP і нікуди переходити не збиралися.

Больщую частина прибули Майкрософту приносили продажі Windows і Office. Все інше або давало незначний прибуток, або значні збитки.
Так залишилося і до цих пір. Якщо люди перестануть купувати Windows і Office, то корпорація не виживе, оскільки у неї немає інших джерел доходу, які могли б компенсувати величезні витрати на десятки тисяч програмістів, велика частина яких займається незрозуміло чим, але лише не створенням необхідних людям програм.

Чому я не люблю Microsoft.

Тому Гейтс і Баллмер так ненавидять Google!!!
Якщо Гугль випустить свою безкоштовну ОС і офісний пакет (а ресурси у них є), той біля Майкрософта будуть ДУЖЕ серйозні проблеми з рентабельністю. Біля Гугля досить грошей, аби це зробити, в крайньому випадку, вони можуть купити ОС і офісний пакет у кого-небудь. Або вони можуть зробити свою версію Linux з OpenOffice, і роздавати його безкоштовно.

Чому я не люблю Microsoft.

До речі, в Гугле працюють відмінні юзабилисты і маркетологи, так що вони могли б зробити все це. Малому бізнесу, особливо, на бурхливо зростаючих ринках країн, що розвиваються, такий пакету цілком достатньо. А ще Гугль активно працює у сфері мобільних технологій, і це теж ударить по Майкрософту - адже у них ще є Windows для кишенькових комп'ютерів і смартфонов...

Отже, чи допоможе "фантастична геніальність" Біла Гейтса вижити його корпорації?


Василь Алмазов. POSIX.RU

Комментариев нет: